Schaeffler rozpoczyna seryjną produkcję silników elektrycznych

Szerokie spektrum zastosowań, od 20 do ponad 300 kW: silniki elektryczne do modułów hybrydowych, przekładnie hybrydowe oraz napędy w pełni elektryczne. .

25.02.2021 | Warszawa

• Szyte na miarę portfolio produktów E-Mobility, od pojedynczych komponentów po kompleksowe systemy napędowe
  • Schaeffler staje się wiodącym dostawcą rozwiązań dla każdego rodzaju e-mobilności
  • Przemyślane przejęcia zwiększają wiedzę technologiczną
  • Nowość – silniki elektryczne dla pojazdów ciężarowych

Schaeffler zbiera plony swojej decyzji o utworzeniu w 2018 roku specjanego działu zajmującego się e-mobilnością. Rozpoczęcie seryjnej produkcji elementów napędów elektrycznych potwierdza tylko zaangażowanie Schaeffler w rozwój elektromobilności. “Schaeffler z powodzeniem przekształcił się w dostawcę systemów napędowych dla pojazdów elektrycznych. Tym samym, w oczach naszych klientów, jeszcze bardziej podkreśliliśmy naszą pozycję, jako niezawodnego partnera” - tłumaczy Matthias Zink, CEO Automotive Technologies w Schaeffler AG. Schaeffler charakteryzuje się wiedzą fachową w zakresie zarówno pojedynczych komponentów, jak i systemów. “Zajmujemy się elektromobilnością od ponad 20 lat i rozumiemy wymagania dotyczące układu napędowego. Nasza zdolność do wprowadzania innowacji, jako globalnego dostawcy branży motoryzacyjnej oraz przemysłowej, sprawia, że jesteśmy preferowanym partnerem dla naszych klientów.”

W ciągu ostatnich kilku lat Schaeffler stopniowo wzmacniał swoją wiedzę w zakresie elektromobilności poprzez serię przejęć. Zakup Elmotec Statomat pod koniec 2018 roku wzmocnił naszą wiedzę w zakresie technologii uzwojeń oraz przybliżył nam przemysłowe zastosowanie silników elektrycznych. Kolejnym bardzo udanym posunięciem w 2016 roku było przejęcie Compact Dynamics, firmy specjalizującej się w opracowywaniu innowanyjnych koncepcji napędu elektrycznego. W międzyczasie Schaeffler wspólnie z Paravan Technologie opracowuje system sterowania Space Drive, który jest kluczowy dla autonomicznej jazdy pojazdu.

Produkcja seryjna na wszystkich poziomach elektryfikacji

Schaeffler dostarcza technologie dla wszystkich zelektryfikowanych układów napędowych. Seryjna produkcja przekładni do układów napędowych samochodów elektrycznych ma miejsce od 2017 roku i zapewnia optymalne przełożenia oraz przeniesienie mocy z silnika na koła. Jest to bardzo wszechstronny komponent o szerokim zakresie zastosowań. W Audi e-tron, na przykład, w celu zapewnienia napędu na 4 koła, zastosowano moduły silników elektryczny z przekładnią 2-stopniową Schaeffler o różnych konstrukcjach dla każdej z osi. Porsche Taycan wyposażone jest w silnik elektryczny z przekładnią Schaeffler na przednią oś. W 2020, Schaeffler zdobył prestiżową nagrodę PACE za współosiową przekładnię elektryczną. Nagroda ta uznawana jest na świecie za znak rozpoznawczy udanych projektów w dziedzinie motoryzacji. Schaeffler otrzymuje wiele zamówień na kompleksowe “napędy elektryczne 3w1”, czyli silnik, przekładnia i moduł sterowania zamknięte w jednym systemie. Są to wysokowydajne napędy elektryczne o zaawansowanej technologii.

Silniki elektryczne: Początek seryjnej produkcji

W tym roku rozpocznie się seryjna produkcja modułów hybrydowych, napędów hybrydowych oraz napędów w pełni elektrycznych. Podstawą produkcji silników elektrycznych Schaeffler jest modułowa, wysoce zintegrowana platforma technologiczna. Doświadczenie Schaeffler w obszarach produkcji i technologii w zakresie elektrycznych układów napędowych jest kluczem do produkcji elementów, które są zarówno zaawansowane technologicznie, jak i wysoce dochodowe. Wraz z serią zamówień na seryjną produkcję silników elektrycznych dla samochodów osobowych, Schaeffler położył kolejny kamień milowy, rozpoczynając współpracę z segmetem samochodów ciężarowych. Schaeffler ogłosił rozpoczęcie seryjnej produkcji silników elektrycznych z wykorzystaniem nowoczesnych technologii uzwajania, które zapewniają skuteczny przepływ mocy oraz korzyści podczas montażu.

Rekordowe zamówienie na dedykowane napędy hybrydowe

W ubiegłym roku Schaeffler otrzymał rekordowe zamówienie na dedykowane napędy hybrydowe. Począwszy od 2024 roku, Schaeffler będzie dostarczał kompletne moduły napędowe składające się z dwóch silników elektrycznych i przekładni ze zintegrowanym modułem sterowania. Moc 120kW zapewni osiągi zbliżone do samochodów sportowych przy jednoczesnym niskim zużyciu paliwa. „Robimy ogromne postępy”, tłumaczy Dr. Jochen Schröder, prezes działu E-Mobility. “Nasza modułowa oferta produktów umożliwia nam oferowanie niestandardowych rozwiązań w zakresie produkcji seryjnej, tak aby spełnić wszystkie wymagania klientów.” Sukcesy w dziale elektromobilności odzwierciedlają wysoką pozycję firmy jako globalnego dostawcy motoryzcyjnego oraz przemysłwego. Schaeffler dostarcza pojedyncze elementy, systemy oraz usługi, co dokładnie ilustruje obszerne portfolio produktów firmy.