SERVICE

Niezależnie od tego, czy chodzi o przeniesienie napędu, silnik czy też technikę zawieszenia, w samochodach osobowych, użytkowych, ciężarowych, a może traktorach – pod swoją marką serwisową REPXPERT, Schaeffler oferuje rozszerzony program szkoleń technicznych.

Schaeffler zatrudnia ponad 70 trenerów na całym świecie. Przy użyciu przenośnych eksponatów pokazują oni w przejrzysty sposób demontaż oraz montaż danych elementów oraz przekazują cenne wskazówki dotyczące diagnozy uszkodzeń – tutaj w temacie naprawy podwójnego sprzęgła.

Schaeffler Polska Sp. z o.o.

ul. Szyszkowa 35/37,

02-285 Warszawa, Polska

Tel.: +48 22 245 85 00

Fax.: +48 22 878 31 64

2017-10-16 | Langen

Zorientowanie na praktykę

Schaeffler reorganizuje program szkoleń technicznych

Pod swoją marką serwisową REPXPERT, Schaeffler opracował nowy rozszerzony program szkoleń technicznych. Nowe szkolenia mają jeszcze lepiej spełniać oczekiwania warsztatów oraz partnerów handlowych w przyszłości.

Dzięki nowym modułom szkoleniowym oraz szczegółowej rewizji dotychczasowych szkoleń, Schaeffler przekazuje obecnie wiedzę z zakresu swoich produktów oraz rozwiązań naprawczych w jeszcze szerszym spektrum. Nowa struktura w podziale na przeniesienie napędu, silnik oraz technikę zawieszenia, zapewnia zarówno pracownikom warsztatów oraz dystrybutorom, jak i rzeczoznawcom, technikom samochodowym oraz szkołom zawodowym, bezproblemowe odnalezienie interesującego zagadnienia pośród oferty REPXPERT.

Najwięcej nowości znajduje się w dziale przeniesienia napędu. W związku z dużym zainteresowaniem, a także coraz większą złożonością, Schaeffler opracował całodniowe szkolenia z zakresu techniki sprzęgła oraz dwumasowego koła zamachowego (DKZ). Przejrzyste i ukierunkowane szkolenia, organizowane w kameralnych grupach, umożliwiają zdobycie obszernej wiedzy na temat produktów oraz naprawy, takiej jak różne typy DKZ oraz w jaki sposób wykonać profesjonalną naprawę sprzęgła. Osoby chcące pogłębić swoją wiedzę w zakresie elementów hydraulicznych mogą wziąć udział w dedykowanym temu tematowi szkoleniu REPXPERT.

Dodatkowo, Schaeffler na nowo opracował program szkoleń z zakresu silnika. Dzięki temu powstał nowy moduł obejmujący elementy napędu mechanizmów rozrządu oraz napędu paska osprzętu. Elementy napędu łańcuchowego oraz elementy sterowania zaworów stanowią kolejny z modułów. To samo dotyczy pomp wody i modułu regulacji temperatury. W osobny moduł zostało zebrane wszystko co dotyczy zawieszenia. Nowością wśród oferowanych szkoleń są tematy dotyczące łożysk koła i modułów łożysk koła dla samochodów osobowych oraz użytkowych, a także elementy zawieszenia i części układu kierowniczego.

“Niezależne warsztaty muszą być w stanie diagnozować i naprawiać nowoczesne samochody oraz zastosowane w nich technologie”, tłumaczy Thomas Petri, dyrektor działu Technical Service and Data Management, Schaeffler Automotive Aftermarket. “W tym celu muszą w znacznym stopniu polegać na intensywnych i skrojonych na miarę szkoleniach z wiedzy w danym temacie. Dzięki opracowaniu na nowo i rozszerzeniu naszego programu szkoleniowego REPXPERT, zawsze oferujemy to, czego pracownicy warsztatów w danej chwili poszukują. ”Tylko w ubiegłym roku, ponad 50 000 uczestników wzięło udział w szkoleniach REPXPERT na całym świecie. Ta liczba wciąż rośnie. Dzięki ponad 70 trenerom, Schaeffler oferuje szkolenia w ponad 20 językach.

Zarejestrowani użytkownicy mogą zapoznać się z ofertą szkoleniową na portalu REPXPERT, pod adresem www.repxpert.pl (zakładka „Wiedza”).