Automechanika 2022 Firma Schaeffler przedstawia rozwiązania naprawcze i serwisowe na dziś, jutro i na przyszłość.

Na targach Automechnika 2022 Frankfurt, firma Schaeffler zaprezentuje swoje portfolio produktów i usług dla motoryzacyjnego rynku wtórnego, z myślą o potrzebach dealerów i warsztatów. Zdjęcie: Schaeffler (Agency Planwerkstatt)

10.08.2022 | Warszawa

• Na targach Automechanika firma Schaeffler zaprezentuje przyszłościowe rozwiązania w zakresie napraw silników spalinowych, pojazdów hybrydowych i elektrycznych.
  • Schaeffler przygotowuje niezależny rynek wtórny dla technologii jutra
  • Rozwiązanie naprawcze ,,Schaeffler E-Axle Rep-System – G’’ zdobyło nagrodę Automechanika Innovation Awards w kategorii ,,Części i innowacje technologiczne’’

Na targach Automechanika Frankfurt 13-17 września 2022 firma Schaeffler zaprezentuję swoje pełne portfolio innowacyjnych na rynku i przyszłościowych rozwiązań w zakresie napraw silników spalinowych, pojazdów hybrydowych i elektrycznych. ,,Your bussines is our focus‘’ to motyw przewodni prezentacji Schaeffler Automotive Aftermarket. Dlatego firma zaprezentuje na swoim stoisku wiele nowości produktowych marek LuK, INA i FAG, przyglądając się codziennej naprawie w warsztatach i mobilności przyszłości. Wraz z zaprezentowanym po raz pierwszy na targach zestawem do E-osi, ,,Schaeffler E-Axle Rep-System – G’’, Schaeffler Automotive Aftermarket należy również do finalistów w wyścigu o nagrodę Automechanika Innovation Award.

„Firma Schaeffler jest doskonale przygotowana na rosnące potrzeby w zakresie napraw pojazdów hybrydowych i elektrycznych i od zawsze dostarcza nowe technologie oraz know-how z oryginalnego wyposażenia na niezależny rynek wtórny. To, że jesteśmy oddani temu celowi, będzie szczególnie widoczne w tym roku – i nareszcie w kontakcie osobistym” - wyjaśnia Jens Schüler, dyrektor zarządzający Schaeffler Automotive Aftermarket. ,,Dzięki naszym inteligentnym rozwiązaniom naprawczym i usługom cyfrowym pomagamy warsztatom sprostać rosnącym wymaganiom związanych z e-mobilnością i cyfryzacją. Jednocześnie zapewniamy im możliwość profesjonalnej naprawy klasycznych silników spalinowych. W ten sposób warsztaty mogą nadal oferować klientom pełną obsługę’’.

Market-Centric ("Zorientowany na rynek"): Rozwiązania dla dzisiejszych i przyszłych napraw.

Stoisko firmy Schaeffler, z numerem A02, na forum Agora, podzielone jest w tym roku na trzy obszary: ,,Zorientowany na rynek’’, ,,Zorientowany na klienta’’ i ,, Gotowy na przyszłość’’.

,,Market-Centric‘‘ jest zorientowany na potrzeby naszych klientów i obejmuje rozwiązania naprawcze, których warsztaty będą potrzebować teraz i w przyszłości. Gwoździem programu jest zestaw naprawczy sprzęgła rozdzielającego LuK K0 do hybryd, moduł zarządzania termicznego INA drugiej generacji do pojazdów z automatycznym napędem start-stop lub hybrydowym oraz najnowsze generacje łożysk kół sprawdzonego zestawu FAG WheelSet. Schaeffler zaprezentuje również nowe technologie z zakresu rozwoju pojazdów. Odwiedzający będą mogli zobaczyć oś 800V 3w1 E, najnowsze łożyska kół TriFinity czy też inteligentny, mechatroniczny układ kierowniczy tylnego koła (iRWS).

Wszystko to prędzej czy później stanie się istotne dla warsztatów a firma Schaeffler dostarczy na czas odpowiednie rozwiązania naprawcze niezależnemu rynkowi części zamiennych. Na przykład „Schaeffler E-Axle

RepSystem - G“ jest obecnie jedynym rozwiązaniem naprawczym, które umożliwia warsztatom naprawę osi elektrycznych zamiast ich całkowitej wymiany. W jaki sposób odbywa się to w praktyce, eksperci rynku wtórnego pokażą podczas prezentacji na żywo na Volkswagen E-Golf na stoisku wystawowym.

Customer-Oriented ("Zorientowany na klienta"): Schaeffler tworzy wartość dodaną.

Oprócz rozwiązań naprawczych, głównym punktem stoiska jest wsparcie w szczególności marka serwisowa REPXPERT. Znajduję się w centrum sekcji ,,Customer Oriented’’. REPXPERT łączy wszystkie produkty na rynku wtórnym, wspiera cyfrowo i szybko niezależne warsztaty, ale nie bez osobistego kontaktu. Portal internetowy ma obecnie ponad 200.000 użytkowników na całym świecie. REPXPERT oferuje możliwie najlepsze wsparcie na wielu kanałach - od danych katalogowych, poprzez identyfikację części i e-learning, aż po wsparcie na żywo lub zdalnie.

Ponadto odwiedzający stoisko mogą przetestować Schaeffler OneCode, kod QR znajduję się na opakowaniach LuK, INA, FAG i rozszerza ofertę usług cyfrowych firmy o wyjątkowo łatwe w obsłudze rozwiązanie. Warsztat otrzymuje w ciągu kilku sekund informację o numerze artykułu, może zweryfikować autentyczność produktu i zdobyć punkty bonusowe REPXPERT. W tym celu wystarczy zeskanować kod za pomocą smartfona lub tabletu, wprowadzić je ręcznie za pomocą aplikacji REPXPERT lub portalu online.

Future-Ready ("Gotowy na przyszłość"): zrównoważona mobilność jutra

Firma Schaeffler znaczną część swojej prezentacji zamierza poświęcić tematom mobilności przyszłości i zrównoważonemu rozwoju. W centrum uwagi znajduję się „Rolling Chassis“ grupy Schaeffler: zaprojektowana z myślą o autonomicznej jeździe, skalowalna architektura pojazdu z technologią Drive-by-Wire, czterema elektrycznymi napędami piasty o wysokim lub niskim napięciu Power Wheel oraz pojedynczym układem kierowniczym. Finalnie Schaeffler poinformuje za pomocą interaktywnej aplikacji o działaniach grupy w zakresie zrównoważonego rozwoju i rynku wtórnego.

Jens Schüler: ,,W Automotive Aftermarket zbadamy również, w jaki sposób możemy pomóc koncernowi w osiągnięciu celów zrównoważonego rozwoju. Nasze rozwiązania już dziś przedłużają żywotność pojazdów. W ścisłej współpracy z naszymi kolegami z branży Automotive Technologies wprowadzamy zagadnienie e-mobilności na rynek wtórny - na przykład za pomocą nowego ,‚Schaeffler E-Axle RepSystem - G‘’ do naprawy osi elektrycznych. Dzięki innowacyjnym narzędziom cyfrowym produkujemy i wysyłamy tylko to czego rynek potrzebuje, oszczędzając cenne zasoby”.

Grupa Schaeffler ma ambitne cele w zakresie zrównoważonego rozwoju. Na specjalnej wystawie ,,Innovations4Mobility’’ 14 września o godz.11:30 firma zaprezentuje na scenie w hali 3.0, na stoisku B98 przyszłościowe rozwiązania i mobilność przyjazną dla klimatu.

Wydawca: Schaeffler Polska